Mat og helse

Helbredelse er et spørsmål om tid, men noen ganger er det også et spørsmål om muligheter.
(Hippokrates 440 f.Kr.)
– Mulighet til å kunne stoppe opp og spørre oss selv om det vi spiser er til det beste for vår kropp og sjel.

Vi i Omsoeg på livsveien har god erfaring med mat og hva den gjør med kroppen på godt og vondt.

Det å være over-sensetiv for enkelte matvarer er dessverre noe flere og flere blir.  Vi ønsker å «ta tilbake» jorden vår.

Vi er opptatt av mat uten sprøytemidler, genmanipulasjon og kjemikalier.

Økologisk mat er litt dyrere, men det er en investering i egen helse. Hva har jeg om jeg ikke har helsen min? Det er et tankekors at mange mennesker bruker store summer i mnd. på ytre ting som f.eks. sminke, klær, alkohol og  interiør, og veldig lite på det indre som bl.a. mat.

Lailas hjørne:  

Tidene forandre seg, og jeg har bare fulgt med. Heldigvis har jeg stilt spørsmål og de spørsmålene jeg har stilt, er bakgrunnen til at jeg har kommet dit jeg er i dag når det gjelder mat og helse. Jeg vokste opp på en gård. Her fikk jeg tidlig kontakt med naturen og dyrene,  lærte om hva naturen hadde å by på og hva jeg måtte passe på. Mye av dette jeg lærte som barn har jeg begynt å ta opp som godt voksen. Bake brød av urkorn.  Hva er urkorn spør du muligens. Enkorn er den første kornsorten vi kjenner til som ble dyrket som matkorn. Så har vi Emmer, Spelt, Kjempedurum, Landvete, Svedjerug. Jeg har gått på flere kurs hos Siv som driver « Ikke bare brød» i Porsgrunn. Her lærte jeg om disse kornsortene og å bake surdeigbrød.  Det er Holly mølle som maler dette kornet til mel, og vi får kjøpt dette i helsekostbutikker, eller i de økologiske butikkene som nå heldigvis finnes flere av. Da jeg vokste opp brukte de brennesle som middel til mangt, og heldigvis har det kommet tilbake igjen, så nå er jeg ikke alene om å verne om brenneslen. Den er fantastisk til flere bruksområder. Nå har mange dyktige bønder gått opp løypa for oss som er glad i ren mat  uten for mange kunstige tilsetningsstoffer. Så støtt de som leder an og still spørsmål.

Marsipan med pistasj

 • Sukkerfri marsipan, ( Ikke øko, kjøpt på helsekost)
 • 200 gr, mørk sjokolade.
 • 1 dl fløte, kokes opp
 • Pistasnøtter.

Hakk sjokoladen og ha oppi fløte, røres lett og settes kaldt. ( Gjerne ute men pass på at den ikke blir for hard. Del opp marsipanen i små kuler, dyppes i sjokoladen ruller kulene  i pistasnøttene

Marsipansjokolade med pasjonsfrukt

 • 4 pasjonsfrukter
 • 2 ss lønnesirup
 • 250 gr rå marsipan
 • 200 g  mørk sjokolade
 • ½ dl fløte.
 • Tørkede bringebær.

Fremgangsmåte.

Skrap innholdet i pasjonsfrukten , og hell den i en sil. Press saften ut i en skål. Kok saft og sirup sammen, lett oppkok. Avkjøl.

Hell fløten i en liten kjele, varmes opp til  kokepunktet, helles over sjokoladen.

Elt marsipanen inn i sjokoladen, så blander du alt sammen, og setter de i papirformer med teskje.

Knus de tørkede bringebærene i en maskin, dryss bringebærene over de ferdige produktene

Krydderappelsin

Da jeg var liten jente vare det å få kjøpt appelsiner noe vi fikk bare til jul. Min mormor lærte meg hvordan vi skulle få smaken av appelsiner hele året. Hun la de ned på glass. Jeg stor på en skammel og brukte skarp kniv, skjærte appelsinene i så tynne skiver jeg kunne. ( dette gikk bra- alle fingre i behold).

Min mormors oppskrift:

 • 5 appelsiner
 • 3 dl eddik. 5 % ( Jeg bruker hvitvinseddik, og litt eplesider eddik) 
 • 4 1/2 dl sukker Rårørsukker bruker jeg
 • 3 kanelstenger
 • 15 nellikspiker.

Vask og skrubb appelsinene. Skjær dem i tynne skiver. Kok opp eddik, sukker, kanelstenger og nellik. La det koke til sukkeret er oppløst. Legg appelsinskivene i laken, og la de trekke ved kokepunktet i ca. 1 time.Ta forsiktig opp appelsinskivene og legg de lagvis med nellikspiker og kanelstenger på glass eller små krukker. Kok opp laken, sil og hell den over appelsinskivene. Sett på lokk og sett glassene/ krukkene kaldt. Holder seg i flere måneder.

Lykke til.

Så dette gjorde at vi hadde appelsiner hele vinteren og langt ut i sommermåneden.

Dyrke poteter og grønnsaker i potter/kasser.

Våren 2019 kjøpte jeg 3 potetpotter, og noen tidligpoteter. Tidlig i mai satte jeg de med god jord over. Ikke lenge etter så jeg at potetriset begynte å komme opp.  I slutten av juli høstes de, og av en potte fikk vi middag til 3 personer i 3 dager.  Riktig å nyte de. 

I en stor kasse sådde jeg tidlig gulerøtter, la over vekstduk for å holde gulerotfluen borte. Spennende å følge med, og i slutten av juli begynte vi å høste. Fine, kraftige gulerøtter, gode på smak. 

I en lignende kasse som gulerøttene plantet jeg sukkererter, etter å ha sådd de i mini drivhus på terrassen. Morsomt å følge med utviklingen og blomstringen. Pr. 30 juli har vi hatt 3 innhøstninger og gode sprø sukkerter, gode i salat, knaske eller til middag. 

Stangselleri, beter, salater av forskjellige slag, samt forskjellige typer tomater er satt i krukker, potter og kar, og blir høstet når vi ønsker. Så langt som mulig har jeg  sådd av økofrø, i god økojord, kukompost og sand. Laila

Godt og næringsrikt Frøsalt

For å få i oss mere vitaminer og mineraler naturlig lager jeg dette:

 • 2 ss gresskarkjerner 
 • 2 ss solsikkefrø 
 • 2 ss sesamfrø 
 • 2 ts hav eller bergsalt.   

Rist frøene i en tør stekepanne til du kjenner den nøtte aktige aromaen. Pass godt på slik at frøene ikke blir brune. Legg de ristende frøene sammen med saltet i en kvern eller mikser. Kjør til alt er litt grovt, men godt blandet. La blandingen avkjøles og ha det på glass med tett lokk. Godt til alt og litt sunnere enn bare salt.   Gresskarfrø, solsikkefrø, sesamfrø er spekket med mineraler. Gresskarfrø er også proteinholdig og sammen er disse verdifulle frø.   Kjøp frøene hos våre samarbeidspartnere  som selger økologisk varer.

Humlenes betydning

Humlene er hagens viktigste medhjelper, bli med å gjør livet lettere for humlene. 

Jeg har plantet masse vårløk i krukker og bed i høst, som er god humlemat, den er vår viktigste pollenspreder. Viktig å vite at jeg har svært tidlige blomstrende mat til de innsektene vi er helt avhengig av for at vi kan få gode grønnsaker, frukt og bær  avlinger senere.

Så planter jeg i jan i plastkasser , som vist på bildene under vintersåing

Dette er også god humlemat og er i tillegg vårens fargerike gleder. Tenk å kunne bruke alle de flotte sansene våre.

I år har jeg plantet krokus, perleblomster, russeblåstjerne, snøklokke, det er de sortene jeg har god erfaring med kan plantes om vinteren, ( gjerne i des-jan) og som er viktig at dronningene som er de eneste som overvintrer får seg et godt måltid. Så fort det er varmt nok kommer de flyvende . Mange flotte øyeblikk kan jeg se frem til, og jeg kan glede meg med fargeprakt og se at humlene spiser seg gode og mette. Laila 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *